Nawozy»Pod borówki|Nawozy»Pod warzywa|Nawozy»Uniwersalne i inne|Nawozy»Mikroelementy
WIGOR S (SIARKA NAWOZOWA) - 25kg
Koszyk
mój koszykCena:85.90PLN

Wigor S jest nawozem granulowanym, zawierającym 90% siarki.
Wigor S jest specjalistycznym nawozem przeznaczonym do nawożenia roślin siarkolubnych, sporządzania mieszanek nawozowych i do obniżania pH gleby (np. Borówka na rok przed sadzeniem 3kg/10m2, po posadzeniu 100g/10m2).
Ten preparat nie jest zwiewany z pola, łatwo się rozpuszcza w wodzie i szybko wchodzi w kompleks sorpcyjny gleby wypierając z niego wapń.
Cząsteczki siarki ulegają w glebie utlenieniu przez mikroorganizmy do postaci siarczanowej przyswajalnej przez rośliny. Efekt wzrostu siarczanów w glebie następuje już po siedmiu dniach od zastosowania nawozu a dalsze systematyczne uaktywnianie się siarki zapewnia odpowiednie zaopatrzenie roślin w ten pierwiastek w trakcie całego okresu wegetacji.
Funkcje siarki w rozwoju roślin:
Jest niezbędna w procesie syntezy białek,
Przyczynia się do zmniejszenia udziału niebiałkowych form azotu w roślinie (m. in. azotanów),
Podnosi walory smakowe i zapachowe roślin (cebula, czosnek),
Zwiększa odporność roślin uprawnych na choroby i szkodniki oraz mróz i suszę.
Zalecane jest wysiewanie nawozu jesienią i wiosną.
Nawóz najlepiej wymieszać z glebą.
Wigor S jest specjalistycznym nawozem przeznaczonym do nawożenia roślin siarkolubnych, sporządzania mieszanek nawozowych i do obniżania pH gleby (np. Borówka na rok przed sadzeniem 3kg/10m2, po posadzeniu 100g/10m2).
Ten preparat nie jest zwiewany z pola, łatwo się rozpuszcza w wodzie i szybko wchodzi w kompleks sorpcyjny gleby wypierając z niego wapń.
Cząsteczki siarki ulegają w glebie utlenieniu przez mikroorganizmy do postaci siarczanowej przyswajalnej przez rośliny. Efekt wzrostu siarczanów w glebie następuje już po siedmiu dniach od zastosowania nawozu a dalsze systematyczne uaktywnianie się siarki zapewnia odpowiednie zaopatrzenie roślin w ten pierwiastek w trakcie całego okresu wegetacji.
Funkcje siarki w rozwoju roślin:
Jest niezbędna w procesie syntezy białek,
Przyczynia się do zmniejszenia udziału niebiałkowych form azotu w roślinie (m. in. azotanów),
Podnosi walory smakowe i zapachowe roślin (cebula, czosnek),
Zwiększa odporność roślin uprawnych na choroby i szkodniki oraz mróz i suszę.
Zalecane jest wysiewanie nawozu jesienią i wiosną.
Nawóz najlepiej wymieszać z glebą.